Op deze pagina enkele onderwerpen met betrekking tot Vermaning en Wouters.
Stuwwallen sites.
Jan Willem van der Drift voorzitter van de APAN aan het woord,
Tjerk Vermaning bracht het onderzoek naar het midden-paleolithicum van ons land op gang met zijn eigen vondsten, maar óók door talloze amateurs te inspireren. Die zochten niet alleen in het noorden, velen zochten in groeves in de stuwwallen (middenin ons land) en ik hoor bij de groep die in het zuiden zocht. Die amateurs toonden aan dat de vondsten van Vermaning helemaal niet ‘te-vers’ of anderszins ongeloofwaardig zijn. Maar zijn beschuldigers wilden hier niets van weten en doordat ze de meldingen van sites negeerden dreigden alle bevindingen verloren te gaan. Daarom richtten Franssen en Wouters het tijdschrift Archaeologische Berichten op: hierin werden de vondsten gedocumenteerd en de kennis bewaard. Maar de beschuldigers verketterden Franssen en Wouters en beweerden dat er geen goede sites in de stuwwallen waren; alles zou uit verspoeld grind komen.
(De tijdschriften Archeologische berichten door, C. H. Franssen en A. M. Wouters zijn te vinden op de pagina " De rechtszaak" en gratis te downloaden.)
Het Bipolaire Toolkit Concept.
Door: Jan Willem van der Drift.
The English version of The Bipolar Toolkit Concept, can be
viewed here.
De oud-paleolithische vondsten zouden zelfs ordinaire natuurproducten (pseudo-artefacten) zijn omdat hun slagbulten en slaghoeken afwijken van wat je in het neolithicum en midden-paleolithicum ziet. Die slagbulten en slaghoeken bewijzen dat de vondsten door krachten uit tegengestelde richtingen ontstonden, men noemt dat bipolaire krachten. Volgens de beschuldigers van Vermaning maakt uitsluitend de natuur bipolaire breuken maar de mens deed dat ook: met hamer en aambeeld. De beste manier om bipolaire werktuigen te leren begrijpen is door de vondsten rondom-aan-alle-zijden te bekijken, en te zien hoe ze experimenteel worden nagemaakt. Daarom heb ik in 2007 de film ‘het bipolaire toolkit concept’ gemaakt. Nadat Vermaning werd vrijgesproken weigerden de beschuldigers hun fouten te erkennen. Maar wie de waarheid zoekt geeft zijn fouten toe: mijn fout is dat ik in de film stelde dat de vuistbijltradities bij koude en bipolaire tradities bij warme klimaten horen. Die stelling bleek onhoudbaar toen ik een lezing over bipolaire techniek gaf aan het CERP (het wetenschappelijk instituut in Tautavel). De jongste bipolaire tradities ontstonden uit de vuistbijltradities door migraties via laaglanden, ik leg dat uit in ‘Going North’ (
https://awn-archeologie.nl/werkgroep/steentijd/publicaties-algemeen/). De rest van de film is correct en blijft actueel.
Na de film ‘Het Bipolaire Toolkit Concept’ vroeg men mij om andere vondsten die voor velen moeilijk of niet toegankelijk zijn ook te filmen, zo ontstond de film ‘Partitioning the Paleolithic’. Je hoeft hier geen Engels voor te kennen want deze film presenteert geen lezing, maar topvondsten die elke paleolithicum-liefhebber gezien moet hebben. De collecties zijn ingedeeld (‘partitioned’) van oud naar jong, en in bipolair of uit de vrije hand gemaakt. Je ziet o.a. werktuigen uit de 1,8 miljoen jaar oude Homo erectus site Dmanisi, Jong-Acheuléen uit de stuwwallen waar men door de Zaak Vermaning niets van wilde weten (collectie Bart van IJmeren) en prachtige uit de Noordzee opgezogen vuistbijlen (collectie Jan Meulmeester).
(Het artikel stuwwallen sites en de video, het Bipolaire Toolkit Concept deel 1 en 2, is ingezonden door, Jan Willem van der Drift voor deze extra rubriek.)
Deel 1. Nederlands gesproken. Speelduur: 1:16:46.
Deel 2 van deze videofilm ‘Partitioning the Paleolithic’ Engels gesproken met Franse ondertiteling is hier te bekijken.
▲ Foto kranten artikel: Dr. Ing. Caspar Franssen in 1981 met oud-paleolithische vondsten uit de stuwwallen.