De controverse over Tjerk Vermaning en zijn vondsten van steentijdartefacten en neanderthaler-kampementen is een belangrijk onderwerp binnen de steentijdarcheologie van Nederland. Deze zaak heeft geleid tot een nog altijd voortdurende polarisatie tussen een aantal beroepsarcheologen en een groep amateurarcheologen van de APAN. Weinig beroepsarcheologen zijn bij deze discussie betrokken, maar over het algemeen steunen zij het idee dat de artefacten en kampementen van Vermaning vervalst zijn. Leden van APAN spreken van een dogma waar wetenschappers met een boog omheen lopen. Op 30 november 1978 werd Vermaning in hoger beroep door de rechter vrijgesproken, omdat niet kon worden bewezen dat zijn vondsten zijn vervalst. Volgens het rechtssysteem geldt de onschuldpresumptie: iemand is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen.
Sommige beroepsarcheologen volharden in hun beschuldigingen en zoeken naar nieuw bewijs. Enerzijds spreken zij van een vervalsingscomplot en anderzijds komen ze met steeds weer andere technische analyses die het definitieve bewijs moeten leveren. Impliciet erkennen zij daarmee dat het technische bewijs tot nu toe niet doorslaggevend is om de vuursteenvondsten van Vermaning als vervalsingen te beschouwen. In de media is de aandacht voor de affaire Vermaning zoveel jaar na de rechtszaak afgenomen, maar incidenteel komt het boven drijven juist doordat het onderwerp zo omstreden is. Zo bracht het verschijnen van het boek ‘Valsheid in gesteente’ door Frans de Vries et al. in 2022 nieuwe media-aandacht met zich mee. Uit online geplaatste artikelen en video’s is het moeilijk om de ontwikkelingen en feiten in de affaire te achterhalen. Deze website belicht de aspecten die in de meeste publicaties ontbreken. Je leest dat argumenten tegen Vermaning niet altijd kloppen of bestaan uit vermoedens. Er bestond geen website die uitsluitend aan dit onderwerp was gewijd. Met deze website is daar verandering in gekomen.
Ton Schadron ontwierp de website en schreef de teksten. Uit belangstelling voor archeologie stuitte hij in 2020 op het verhaal van Tjerk Vermaning en zette deze website in 2023 online. Hij wijzigde zijn aanvankelijke mening over de vervalsingen nadat hij zich uitgebreid in de affaire verdiepte. De eindredactie werd uitgevoerd door Oud-journalist Hielke Meijer. Hij maakte in 2003 voor RTV Drenthe een documentaire over de zaak Vermaning na het verschijnen van het boek ‘Scherpe stenen op mijn pad’ van professor Waterbolk. In de documentaire ‘Stenen zoeken in het post-Vermaning tijdperk’ volgt hij amateurarcheoloog Henk Geertsma, spreekt met professor Waterbolk en bezoekt professor Wil Roebroeks.
Email: Contact voor reacties.
< Terug