De Affaire Tjerk Vermaning.
Het verhaal over een amateurarcheoloog uit de Nederlandse geschiedenis. 
 

Stenen zoeken in het post-Vermaning tijdperk.

Hielke Meijer maakte in 2003 voor RTV Drenthe een documentaire over de zaak Vermaning na het verschijnen van het boek ‘Scherpe stenen op mijn pad’ van professor Waterbolk. In de documentaire ‘Stenen zoeken in het post-Vermaning tijdperk’ volgt hij amateurarcheoloog Henk Geertsma, spreekt met professor Waterbolk en bezoekt professor Wil Roebroeks. Tijdens de documentaire doet Henk een opmerkelijke vondst uit het midden- Paleolithicum. Deze documentaire biedt een unieke kijk op de archeologische context en de dynamiek tussen wetenschappers en amateuronderzoekers.


Pingo's in het landschap van de Neanderthaler.



Pingoheuvels zijn unieke formaties die ontstaan in permafrostgebieden en komen meestal voor in koude klimaten. Pingo's hebben mogelijk een cruciale rol gespeeld in het leven van de Neanderthalers. Ze konden bescherming bieden tegen extreme weersomstandigheden en dekking bieden, wat strategisch voordeel bood bij het jagen en het beschermen tegen roofdieren en andere gevaren. Het is mogelijk dat de Neanderthalers deze locaties selecteerden om hun overlevingskansen te vergroten.






Het Bipolaire Toolkit Concept. Door: Jan Willem van der Drift.





De APAN Amateurarcheologen Ontdekken Fouten en Onwaarheden in het boek Valsheid.

De Aktieve Praktijk Archeologie Nederland publiceert elk jaar een editie van hun jaar magazine, de APAN-Extern. De APAN magazine nummer 20, is de uitgave die  in  2025 hier online is te downloaden en volledige gewijd is aan het boek "Valsheid in Gesteente", waarin de APAN-leden hun bevindingen over het onderzoek valsheid presenteren. Verschillende auteurs van APAN hebben gezamenlijk en ook onafhankelijk van elkaar onderzoek verricht en verdedigen de vuurstenen werktuigen van Tjerk Vermaning in hun magazine. Hieronder volgt een ingezonden artikel door Jan Willem van der Drift, waarin  hij samen met Peter Knorr toelicht waarom zij niet geloven in vervalsingen en hoe zij de authenticiteit van de voorwerpen aantonen. Dit en dat van de andere APAN auteurs is uitgebreid te lezen in hun magazine. De APAN hecht veel waarde aan archeologische toegankelijkheid voor iedereen. Daarom is het tijdschrift APAN/Extern nr. 20 gratis digitaal beschikbaar gesteld op deze website.

Een paleolithische vindplaats, op het Drents-Friese keileemplateau.